Wat is een bitcoin waard?

Iedereen weet tegenwoordig wel wat een Bitcoin is. Hoeveel die nou precies waard is, is al minder bekend. Toch is dit iets wat wel heel belangrijk is om te weten voordat je in Bitcoins gaat handelen. Wat is een Bitcoin precies waard? Hoe wordt deze waarde bepaald? En hoe gevoelig is deze waarde voor schommelingen en fluctuaties?

Vastgelegde waarde

Eén van de eerste dingen die je moet weten over Bitcoin is dat de waarde ervan enigszins is vastgelegd. Dit komt doordat het aantal Bitcoins op de markt ongeveer vaststaat. Toch is Bitcoin wel gevoelig voor (grote) fluctuaties, iets wat je vast wel eens op het nieuws hebt meegekregen. Wordt de vraag naar de digitale munt plotseling heel groot, dan stijgt de waarde enorm. Worden Bitcoins ineens veel meer van de hand gedaan, dan daalt logischerwijs de waarde. Doordat er geen verband is tussen de waarde van de Bitcoin en de gebeurtenissen op de effectenbeurzen, is de waarde vaak erg onvoorspelbaar.

Fluctuaties door de jaren heen

Al zolang Bitcoin bestaat, schommelt de koers. De munt is in het verleden meerdere keren in het nieuws geweest door snelle stijgingen of dalingen van de waarde. Enkele noemenswaardige voorbeelden:

  • In 2013 steeg de waarde van 25 euro naar meer dan 1000 euro. Door de financiële crisis op Cyprus kwam aan deze stijging echter gauw een einde.
  • In 2015 werd een grote cryptobeurs slachtoffer van een hack. Hierdoor zakte de koers dramatisch naar slechts 180 euro.
  • In 2017 kwam Bitcoin groot in het nieuws door de snelle koersstijgingen. Mede dankzij de grote aandacht van de media steeg de waarde naar het hoogste punt ooit: zo’n 17.000 euro.

Veilige investering

Ondanks dat de koers van de Bitcoin nog wel eens wil fluctueren, kun je handelen in de munt zien als een veilige investering in vergelijking met bijvoorbeeld aandelen. Dit komt doordat het volledig digitaal is en ook losstaat van de bankensector. Het kan zijn dat er in de toekomst extra Bitcoins vrijkomen (ook wel mining genoemd), maar omdat de vraag zo groot is zal dat waarschijnlijk niet ten koste gaan van de waarde.