Als je de eigenaar van een domeinnaam probeert op te sporen, zijn er een paar trucjes die je kunt gebruiken. Probeer eerst een WHOIS-zoekopdracht voor het domein uit te voeren. Dit geeft u contactgegevens van de registrar, die vaak kunnen worden gebruikt om in contact te komen met de eigenaar. Als dat niet werkt, probeer dan een reverse IP lookup tool te gebruiken. Dit toont u alle domeinen die worden gehost op hetzelfde IP-adres als degene waarin u geïnteresseerd bent. Dus wil je eigenaar domeinnaam achterhalen? Lees dan zeker het artikel.

 

Whois zoeken

Wanneer een domeinnaam is geregistreerd, worden de naam, het adres en de contactgegevens van de registrant doorgaans openbaar gemaakt via een "whois"-zoekopdracht. Deze informatie wordt bijgehouden door de registrar, de organisatie die de registratie van de domeinnaam beheert. De whois-zoekopdracht kan worden gebruikt om erachter te komen wie de eigenaar is van een domeinnaam en om contactgegevens van de registrant te krijgen. De contactgegevens van de registrant kunnen worden gebruikt om ongevraagde commerciële berichten te sturen of om deel te nemen aan andere activiteiten die niet zijn geautoriseerd door de registrar.

 

Domeinregistratie zoeken

Wanneer u klaar bent om uw website te lanceren, is een van de eerste stappen het registreren van een domeinnaam. Dit is het adres dat mensen in hun browser typen om uw site te vinden. U kunt een domein registreren bij een willekeurig aantal verschillende providers, maar het is belangrijk om een gerenommeerde te kiezen.

 

Bij het registreren van een domeinnaam zijn er een aantal zaken waar u op moet letten. Probeer indien mogelijk eerst een .com-adres te kiezen. Dit is de meest herkenbare en populaire domeinextensie, dus het zal voor mensen gemakkelijker zijn om uw site te vinden. Ten tweede, vermijd het gebruik van cijfers of koppeltekens in uw domeinnaam. Deze kunnen voor mensen moeilijk zijn om te onthouden en correct te typen. Zorg er ten slotte voor dat uw domeinnaam kort en gemakkelijk uit te spreken is. Hoe gemakkelijker het is voor mensen om te onthouden, hoe groter de kans dat ze uw site bezoeken.

 

Zoeken op sociale media en website-contactpagina's

De meeste mensen gebruiken sociale media en contactpagina's op websites om informatie over een bedrijf te zoeken. Veel mensen realiseren zich echter niet dat deze twee zoekmethoden heel verschillend zijn.

 

Zoeken op sociale media is waarschijnlijker om nauwkeurige en actuele informatie over een bedrijf te vinden. Dit komt omdat sociale media vaker worden bijgewerkt dan de meeste websites. Bovendien zijn zoekresultaten op sociale media meestal relevanter voor de behoeften van de gebruiker.

 

Contactpagina's van websites kunnen echter nuttiger zijn om specifieke informatie over een bedrijf te vinden. Als u bijvoorbeeld het adres of telefoonnummer van een bedrijf moet vinden, is een contactpagina van een website de beste plaats om te zoeken.

 

Het WHOIS-record van vergelijkbare domeinnamen controleren

Als u op zoek bent naar een nieuwe domeinnaam, is het een goed idee om de WHOIS-records van vergelijkbare domeinnamen te controleren. Dit geeft je een idee van wat er beschikbaar is en helpt je bij het kiezen van een naam die nog niet in gebruik is.

 

Om het WHOIS-record van een domeinnaam te controleren, gaat u naar whois.net en voert u de naam in het zoekvak in. De resultaten tonen u de registrant, contactgegevens en wanneer het domein is gemaakt.

 

Houd er rekening mee dat sommige domeinnamen kunnen zijn geregistreerd door bedrijven of individuen die niet willen dat hun informatie openbaar is. In deze gevallen moet u mogelijk wat aanvullend onderzoek doen om erachter te komen wie de eigenaar is van het domein.