Ben je ontslagen? Dan heb je recht op een transitievergoeding, maar wat is dit precies? De transitievergoeding is een vergoeding voor wanneer je onvrijwillig ontslagen word. Hier heb je volgens de wet recht op, ook wanneer je arbeidscontract niet meer verlengd wordt. Ben je lang in dienst geweest? Dan kan dit bedrag aardig oplopen. Het bedrag wat jij vergoedt krijgt is namelijk 1/3 van je maandsalaris per dienstjaar.

Wanneer recht op transitievergoeding?

Zoals aangegeven heb je dus recht op transitievergoeding wanneer je ontslagen wordt of wanneer je contract niet wordt verlengd. Toch zijn er wel een aantal haken en ogen waar rekening gehouden mee moet worden. Zo zijn er bijvoorbeeld 2 voorwaarden om voor transitievergoeding in aanmerking te komen, namelijk:

  1. De maatregel van het ontslag gaat uit van je werkgever
  2. Je bent niet op staande voet ontslagen, oftewel je hebt je niet misdragen. Wanneer je op staande voet bent ontslagen heb je namelijk geen recht op transitievergoeding

Wanneer geen recht op transitievergoeding?

Je hebt niet altijd recht op transitievergoeding. Er zijn namelijk een aantal uitzonderingen. We zetten ze voor je op een rijtje:

  1. Je bereikt de AOW-leeftijd
  2. Je bent jonger dan 18 en je werkt maximaal 12 uur in de week
  3. Het ontslag heeft te maken met bedrijfseconomische redenen. In het CAO staat dan beschreven dat er een andere regeling geldt.
  4. Wanneer je na 2 jaar arbeidsongeschikt bent geweest en uit dienst wilt gaan of ontslagen word heb je geen recht op transitievergoeding. Als het na 2 jaar namelijk niet mogelijk is om het werk weer op te pakken, hebben we het over een slapend dienstverband.

Transitievergoeding berekenen

Op hoeveel transitievergoeding heb jij recht op? Dat kun je erg makkelijk zelf berekenen met de gratis transitievergoeding berekenen calculator. Vul de lengte van je dienstverband in en je leeftijd en bereken hoeveel geld jij recht op hebt.

Meer weten over transitievergoeding?

Heb jij vragen over de transitievergoeding en wil je graag meer weten? Juridisch Platform is dé specialist op het gebied van transitievergoeding en kan je alles vertellen over dit onderwerp. Neem contact op met één van de specialisten van Juridisch Platform!